بررسی بازار کسب و کار خودرو
دکتر عباس حاجی ابراهیمی
استاد دانشگاه و مشاور در بخش تجارت خودرو
صنعت خودرو دهه هاست که دیگر یک صنعت محلی و ملی نیست بلکه امروز تنها راه بقای آن را باید در رویکرد منطقه ای و جهانی جستجو کرد. رویکرد جهانی این صنعت دلایل بسیار دارد که میتوان در سه بعد به آن پرداخت که در صورت بینش وسیع به مرزهای ریسک و نحوه مدیریت آن، میتوان این صنعت را از دیگر صنایع متمایز ساخت.
۳ شاخص و مرز ریسک صنعت خودرو در عوامل زیر قابل بررسی است:
- شاخص فنی و عملیاتی
- شاخص مالی و سرمایه گذاری
- شاخص کسب و کار و بازار
جالب آنکه شاخص های بالا، محرک ها و معیارهای توسعه این صنعت نیز هستند. یعنی بهبود هیچ یک از این شاخص ها به تنهایی باعث توسعه این صنعت نخواهد بود. به نوعی سیستم عملیات یکپارچه ای در کل معماری زنجیره تامین جریان یافته و بدون دستاوردهای مدیریت لجستیک خودرو به هیچ عنوان به سر منزل مقصود نخواهیم رسید.
معماری زنجیره تامین خودرو و مدیریت استراتژیک آن، مستلزم داشتن طرح و برنامه، منبع یابی، تولید و ساخت، تحویل و عودت مرجوعی هاست. بنابراین برای نگرش همه جانبه به صنعت خودرو باید کلیه شاخص ها در لجستیک ملی و نیز لجستیک تجاری بین الملل مورد بررسی و پژوهش واقع شود.
اصل اول در توسعه و بهبود این صنعت، تعریف سازمان خودروسازان، بلوک مدیریتی و مدیر سازمان است.
اصل دوم قرارگیری سازمان در مثلثی است که قاعده آن دانش، یک ضلع آن ابزار و ضلع سوم آن متدها و روشها خواهد بود و اصل سوم بررسی شاخصهای اقتصادی صنعت است.
در این نوشتار سعی بر آن داریم که ضمن اشاره ضمنی به شاخصها و ریسکهای فنی و عملیاتی و مالی و سرمایه گذاری، بیشتر به شاخصهای کسب و کار و بازار بپردازیم.
در بررسی انقلابهای صنعتی، انقلاب صنعتی دوم را با تولید انبوه در اوایل قرن بیستم آغاز میکنیم و سرچشمه آن را کمپانی فورد آمریکا میدانیم که بر اساس اصل مقیاس در اقتصاد بین الملل تولید خود را به سرعت افزایش داد و مازاد تولید را به دیگر نقاط جهان صادر کرد. این حرکت لزوم حضور خودروسازان در اقصی نقاط عالم را رقم زد ….
ادامه مقاله را در شماره ۳۶۰ ماهنامه صنعت حمل و نقل بخوانید.